top of page

Velká Británie: Národní strategie v oblasti umělé inteligence

Aktualizováno: 19. 11. 2022

Technologie umělé inteligence (AI) mají potenciál proměnit ekonomické prostředí Spojeného království a zlepšit životy lidí v celé zemi, transformovat průmyslová odvětví a poskytovat prvotřídní veřejné služby.

Umělá inteligence může být jedním z nejdůležitějších inovací v historii lidstva a vláda věří, že je zásadní jak pro naši i národní bezpečnost, aby se Spojené království připravilo na příležitosti, které umělá inteligence přináší, a že země bude stát v čele řešení složitých výzev, které přináší zvýšené využívání umělé inteligence.


Tato země má dlouhou a výjimečnou historii v oblasti umělé inteligence - od raných prací Alana Turinga až po nedávné objevy průkopnické práce společnosti DeepMind. Pokud jde o startupy a investice soukromého kapitálu s předloženými konferenčními příspěvky se Velká Británie umístila na špičce zemí s umělou inteligencí na celém světě. Spojené království se umístilo na třetím místě na světě, pokud jde o soukromé společnosti zabývající se umělou inteligencí v roce 2020, hned za USA a Čínou.


Národní strategie pro umělou inteligenci vychází z britských současných silných stránek a představuje začáteční krok ke změně v oblasti umělé inteligence ve Spojeném království, přičemž uznává, že maximalizace potenciálu AI bude zvýšit odolnost, produktivitu, růst a inovace napříč soukromým i veřejným sektorem. Budování na základě našich silných stránek v oblasti AI bude vyžadovat celospolečenské úsilí, které bude zahrnovat příští desetiletí. Jedná se o vrcholnou ekonomickou úroveň, bezpečnost, zdraví a blahobyt. Spojené království považuje konkurenceschopnost v oblasti umělé inteligence za zásadní pro naše národní ambice v oblasti regionální prosperity a pro společné globální výzvy jako je „výzva čisté nuly“, zdravotní odolnost a environmentální udržitelnost. Schopnost AI je proto zásadní pro mezinárodní úspěch Spojeného království jako globální vědecké velmoci.


Národní strategie AI pro Spojené Británii připraví Spojené království na příštích deset let a je postavena na třech předpokladech o nadcházejícím desetiletí:


- Klíčové faktory pokroku, objevů a strategické výhody v oblasti umělé inteligence jsou přístup k lidem, datům, výpočetní technice a financím - to vše které čelí obrovské globální konkurenci;


- AI se stane hlavním proudem ve většině ekonomiky a bude nutné přijmout opatření, aby zajistila, že každé odvětví a region Spojeného království z tohoto přechodu bude profitovat;


- Naše režimy správy a regulace budou muset držet krok s rychle se měnícími požadavky AI, maximalizovat růst a konkurenci, podporovat vynikající výsledky Spojeného království v oblasti inovací a chránit bezpečnost, zabezpečení, možnosti volby a práva našich občanů.


Tento dokument stanoví strategický záměr Spojeného království na úrovni, která má být vodítkem pro opatření v příštích deseti letech, přičemž uznává, že AI je rychle se vyvíjející a dynamická oblast.


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page