top of page

Roosevelt: 17. listopad je mezinárodním dnem studentstva všech svobodu-milovných národů

Aktualizováno: 5. 7. 2021

Prohlášení amerického presidenta Roosevelta k oslavě 17. listopadu jako mezinárodního dne studentstva.


Prohlášení ke třetímu mezinárodnímu dni studentů


Před pěti lety, 17. listopadu 1939, došlo k strašlivému masakru československých studentů a profesorů nacisty - opovrženíhodná hromadná vražda, kterou následné události prokázaly, že byla jen součástí nacistického plánu, jak navždy umlčet hlasy lidí, kteří raději uvažovali o smrti než by dopustili zničení své svobody víry a práva na výuku této víry.


Od toho dne udatní mladí lidé ze všech Spojených národů - zejména mladí ze zemí okupovaných nepřítelem: Číny, Etiopie, Polska, Norska, Lucemburska, Nizozemí, Belgie, Francie, Řecka, Jugoslávie, Ruska a Filipínských ostrovů – kteří bojovali, krváceli a umírali, aby si tuto svobodou k zachování práva na společné budování budoucího světa, kde mohou být svobodní lidé v míru chráněni před agresí a silou. Jsou to oni, kdo stále vítězně bojují a pod palbou objevují své obrovské vzájemné propojení v tomto cíli.


Ve světě zítřka budou tito mladí staviteli budoucnosti národů. Odvážným a energickým úsilím, přátelstvím a společnou snahou, bude jejich úkolem doplnit intelektuální sílu jejich válkou narušených zemí.


Při oslavování 17. listopadu letos znovu jako Mezinárodního dne studentů se americká mládež spojuje s mládeží všech národů milujících svobodu a zavazuje se k těmto úkolům a víře ve svět zítřka, k němuž nyní postupujeme.



Zdroje:

Šulc, B. - Ústřední svaz československého studentstva v exilu za války 1940-45 (Nakladatelství Rozmluvy, 1990)


14 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page