top of page

Předchůdci Internetu: sovětský OGAS (1962), americký ARPANET (1969) a chilský CYBERSYN (1971)

Aktualizováno: 17. 9. 2022

Porovnání předchůdců INTERNETu.


OGAS (ruská zkratka pro "Národní automatizovaný systém pro výpočty a zpracování informací") byl sovětský projekt na vytvoření celostátní informační sítě. Projekt byl zahájen v roce 1962, ale v roce 1970 mu bylo odepřeno potřebné financování. Byl to jeden z řady socialistických pokusů o vytvoření celostátní kybernetické sítě. Hlavním architektem OGAS byl Viktor Gluškov, který v roce 1962 navrhl OGAS jako tříúrovňovou síť s počítačovým centrem v Moskvě, až 200 středními centry v dalších velkých městech a až 20 000 místními terminály v ekonomicky významných lokalitách, které by komunikovaly v reálném čase s využitím stávající telefonní infrastruktury. Tato struktura by rovněž umožňovala komunikaci jakéhokoli terminálu s jakýmkoli jiným terminálem. Gluškov dále navrhoval využít systém k tomu, aby Sovětský svaz směřoval k bezpeněžní ekonomice a využíval systém k elektronickým platbám. Projekt neuspěl, protože Gluškovova žádost o financování z 1. října 1970 byla zamítnuta. 24. sjezd komunistické strany v roce 1971 měl schválit realizaci plánu, ale nakonec schválil pouze rozšíření místních systémů řízení informací. Návrh OGAS se setkal s nelibostí některých liberálů, kteří jej považovali za přílišnou centrální kontrolu, ale neuspěl především kvůli byrokratickým bojům: spadal pod Ústřední statistickou správu a jako takový se dostal do sporu s Vasilijem Garbuzovem, který v něm viděl ohrožení svého ministerstva financí.


Od počátku šedesátých let uvažovala Komunistická strana Sovětského svazu o odklonu od stávajícího stalinského příkazového plánování ve prospěch vytvoření propojeného počítačového systému alokace zdrojů založeného na principech kybernetiky. Tento vývoj byl považován za základ pro přechod k optimálnímu plánování, které by se mohlo stát základem rozvinutější formy socialistické ekonomiky založené na informační decentralizaci a inovacích. To bylo považováno za logický vývoj vzhledem k tomu, že systém materiálních rovnováh byl zaměřen na rychlou industrializaci, které Sovětský svaz dosáhl již v předchozích desetiletích. Počátkem 70. let však sovětské vedení myšlenku překonání statu quo opustilo, protože se domnívalo, že tento systém ohrožuje kontrolu strany nad ekonomikou. Počátkem 70. let oficiální zájem o tento systém skončil.




Advanced Research Projects Agency NETwork (ARPANET) byla počítačová síť spuštěná 29. října 1969, která byla zárodkem toho, co dnes chápeme jako Internet. Vznik ARPANETu byl financován grantovou agenturou (D)ARPA ministerstva obrany USA. Základem ARPANETu se během podzimu 1969 staly postupně počítače na čtyřech univerzitách - UCLA (University of California Los Angeles); SCRI (Stanford Central Research Institute); UCSB (University of California Santa Barbara); University of Utah. V roce 1973 pronikl ARPANET do Evropy, když se připojilo Norsko a záhy i Spojené království.




Projekt Cybersyn byl chilský projekt z let 1971 až 1973, který probíhal za vlády Salvadora Allendeho a jehož cílem bylo vybudovat distribuovaný systém na podporu rozhodování, který by pomohl při řízení národního hospodářství. Projekt se skládal ze čtyř modulů: ekonomického simulátoru, vlastního softwaru pro kontrolu výkonnosti továren, operační místnosti a národní sítě dálnopisů, které byly propojeny s jedním hlavním počítačem.


Projekt Cybersyn byl založen na životaschopném přístupu teorie systémových modelů k organizačnímu designu a zahrnoval ve své době inovativní technologii: zahrnoval síť dálnopisů (Cybernet) ve státních podnicích, které vysílaly a přijímaly informace s vládou v Santiagu. Informace z terénu by se přenášely do softwaru pro statistické modelování (Cyberstride), který by sledoval výrobní ukazatele, jako jsou zásoby surovin nebo vysoká míra absencí pracovníků, v "téměř" reálném čase a v prvním případě by upozornil pracovníky a v abnormálních situacích, pokud by tyto parametry ve velké míře vybočily z přijatelných mezí, také ústřední vládu. Tyto informace by se rovněž vkládaly do ekonomického simulačního softwaru (CHECO, zkratka pro CHilean ECOnomic simulator), který by vláda mohla používat k předvídání možných výsledků ekonomických rozhodnutí. A konečně, sofistikovaná operační místnost (Opsroom) by poskytovala prostor, kde by manažeři mohli vidět relevantní ekonomické údaje, formulovat proveditelné reakce na mimořádné situace a předávat rady a směrnice podnikům a továrnám v poplachových situacích pomocí telexové sítě.


Hlavním architektem systému byl britský vědec v oblasti operačního výzkumu Stafford Beer a systém ztělesňoval jeho představy o organizační kybernetice v průmyslovém řízení. Jedním z jeho hlavních cílů bylo přenést rozhodovací pravomoci v průmyslových podnicích na jejich zaměstnance, aby se rozvinula samoregulace továren.


6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page