top of page

Měli by odejít ti, co napomáhali a uplatňovali totalitní politiku

Článek „Stratili svědomí!“ z časopisu Kovák Železáren Prostějov ze 7. června 1990.

Nechceme „hon na čarodějnice" — to spravedlivě vyřeší čas! Nechceme odvetu, ale žádáme ve smyslu morálního imperativu čestnost od různých pracovníků, kteří si pletou čest s různými formami převlékání kabátů. Dobrovolně a sami by měli odejít ti, co ze všech sil napomáhali a uplatňovali totalitní politiku a podíleli se na deformacích.


Před několika dny jsme si připomenuli, že od naší něžné, laskavé a sametové revoluce uplynulo půl roku. Ale bezohlední i neslušní a chameleoni a převlékači chodí jako dříve, usmívají se na dnešní svět — dokonce ještě něžněji — než se včera usmívali na ten svůj svět totalitního režimu. Opět velmi pilně a svědomitě vyvěšují, vylepují, zdobí se státními symboly a odznaky různých hnutí a skupin, přihlašují se, podepisují, provolávají, neboť žít bez studu a svědomí, je pro ně to nejpřirozenější, co mohou pro naši společnost udělat. Vzali s povděkem na vědomí, že se odplata a pomsta neuskuteční. Pro tyto lidi tedy „černá hodinka" skončila. Hodili hříchy za hlavu — maličkostmi a podrobnostmi se nikdo zabývat nebude.


Ztráta svědomí je přivedla k nestoudnosti. S těmito skutečnostmi se dalo po zkušenostech z posledních let počítat. Že však budou tito chameleoni a převlékači daleko něžnější než my, to nám všem přinejmenším vyrazilo dech!


V převážné většině jsme se dosud neodvážili jim důrazně říci, že zase lžou, že se přetvařují, aby šli „od válu", říci jim prostě holou pravdu „do ksichtu".


Nikoliv ze strachu — právě naopak! Raději se za jejich projevy přetvářky stydíme a oni se nerušeně věnují svým zájmům a ambicím. Nechceme-li se však opět dostat do historického nebo mravního maléru, musíme si na tyto chameleony a převlékače v lidské podobě důkladně konečně posvítit. Jediným měřítkem nám všem musí být varovná slova prezidenta V. Havla: „Rozpoznávat kdo je kdo!"

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page