top of page

Gorbačov: Vize „Společný evropský domov“ a spojenci ať jdou svou cestou a respektují cesty ostatních

Aktualizováno: 15. 1. 2021

Překlad článku "Gorbachev's vision for a 'common European home'- archive, July 1989" který vyšel 10. července 2019 v The Guardien.

Před čtyřiceti lety řekl Michail Gorbačov svým východoevropským spojencům, že každý by měl mít možnost pokračovat ve své vlastní cestě v rámci Varšavské smlouvy - prohlášení, které připravilo půdu pro revoluce a rozpad komunistického bloku.



Gorbačov nastínil společný domácí plán (7. července 1989)

Sovětský vůdce vysvětlil svou vizi nerozděleného kontinentu v 21. století, doplněnou svobodnou volbou a ekonomickými reformami


Prezident Michail Gorbačov včera nastínil svou vizi „jednotného evropského společenství pro 21. století“ založeného na politické realitě a doktríně zdrženlivosti a zaměřené na vytvoření „obrovského ekonomického prostoru od Atlantiku po Ural“. Sovětský vůdce však ve svém projevu v Radě Evropy připustil, že jeho plán společného evropského domu není zdaleka úplný. Mnoho poválečných jistot zmizelo. Změna v Evropě je na spadnutí a evropští vůdci se nyní zapojují do závodu o zvládnutí přechodu do nové Evropy před vypuknutím anarchie. Gorbačovova perestrojka s důrazem na politické a ekonomické reformy a na svobodnou volbu vypustila z lahve džina, jehož účinky je téměř nemožné předvídat a těžko kontrolovat.


Jeho včerejší deklarace, vyvrcholení snah o přijetí na Západě pro jeho snahu o ukončení rozdělení Evropy, má za cíl definovat cíle dostatečně jasně, aby se zabránilo vypuknutí politického chaosu a zmenšila se ekonomická propast východ-západ. Uznává, že ničeho z toho nelze dosáhnout bez sladění západních zájmů s jeho vlastními. Předložil několik nových nápadů, ale také mnoho starých a unavených. Existuje spousta návrhů v oblasti bezpečnosti, hospodářské a environmentální spolupráce a uznání, že „svět, kde byl omezován vojenský arzenál, ale kde by byla porušována lidská práva, by nebyl bezpečným místem“.


Gorbačov tvrdil, že „překonání rozdělení Evropy“ by nemělo být interpretováno jako lovná sezóna socialismu. Západ musel připustit, že státy Evropy „patří do různých systémů“. Gorbačov však trval na „svrchovaném právu každého lidu zvolit si vlastní sociální systém podle vlastního uvážení“ a řekl, že by mohl uvažovat o „změně sociálního a politického řádu v některých zemích“. Při každé své letošní návštěvě západní Evropy byl sovětský vůdce ujišťován v tom, že neexistuje žádný návrh na oddělení západní Evropy od NATO nebo odtržení západního Německa od jeho západní aliance. Gorbačov to včera zopakoval a prohlásil, že „Sovětský svaz a Spojené státy jsou přirozenou součástí evropské mezinárodní a politické struktury. Jejich zapojení je nejen oprávněné, ale také historicky podmíněné. Žádný jiný přístup není přijatelný “.


Sovětský svaz se vydal na summit velmocí koncem tohoto roku, kde by evropské otázky měly mít přednost. Včera však pan Gorbačov hovořil pouze o svém návrhu na celoevropský summit. Byl nejvyšší čas, aby se nástupnická generace vůdců, kteří podepsali Helsinskou deklaraci z roku 1975, setkala a přezkoumala možnosti evropského společenství v 21. století.


Redakce: Raději ulici, kde žijeme (7. července 1989)

Není to evropský domov, který potřebujeme, ale evropská ulice uvolněných sousedů. Spojte nás všechny dohromady - jiný vliv, různé systémy - pod jednu střechu a vznikly by domácí spory. Taková je historie staré, špatné, válčící Evropy. Postavte nás bok po boku po třídě a kdo ví, co se nakonec může objevit?


Gorbačov říká spojencům, aby šli vlastní cestou (8. července 1989)

Prezident Gorbačov včera v rámci Varšavské smlouvy přivítal „nového ducha“ a řekl svým východoevropským spojencům, že každý by měl mít svobodu pokračovat ve své vlastní cestě a respektovat cestu ostatních. „Varšavská smlouva má nového ducha, který směřuje k nezávislému řešení národních problémů,“ uvedl první den výročního summitu aliance sedmi zemí. Gorbačov, jehož program reforem perestrojky přinesl na povrch dlouhodobé napětí uvnitř paktu, dal jasně najevo, že nemá v úmyslu využít dominanci Sovětského svazu v alianci ve prospěch té které strany při reformách. „Uznáváme specifika našich stran a národů na jejich cestě k socialistické demokracii a dalšímu rozvoji,“ uvedl.


Gorbačov na večeři v hodovní síni prezidentského paláce v Bukurešti promluvil k vůdcům členských států paktu. Aliance uzavřela diskusi o dokumentech, které mají být dnes podepsány, které vyzvou k širšímu dialogu se Západem o odzbrojení a stanoví vizi světa bez jaderných a chemických zbraní. Pakt se zdá být více otevřený než kdykoli ve své 34leté historii, pokud jde o tempo reforem k překonání rostoucí hospodářské krize a politické stagnace. Kroky Polska a Maďarska k ukončení čtyřletého mocenského monopolu jejich komunistických stran rozzlobily stárnoucí vedení v Rumunsku, východním Německu a Československu.


Gorbačov prokázal svůj spravedlivý přístup tím, že jednal s nově zvoleným maďarským reformním vůdcem Rezsem Nyersem a zároveň projevil úctu k oficiálnímu banketu churavějícímu nekompromisnímu prezidentovi Československa Gustávovi Husákovi. Sovětský vůdce, zjevně s odkazem na dokumenty, které mají být dnes podepsány, uvedl, že pakt přijal nová opatření na podporu evropské bezpečnosti a dialogu mezi Východem a Západem. V nedávné době tu byla nová atmosféra, kdy pakt a NATO byli ochotni naslouchat a mluvit s tím druhým, řekl. „Stále však existuje válečná psychóza, kterou musíme překonat,“ dodal. „Myslíme si, že je nutné zdůraznit potřebu přechodu od vojenských k politickým krokům.“ Pan Gorbačov hovořil o večeři jako hostitel příštího summitu, který se bude konat v Moskvě.



Ohromné ​​myšlenky Východu a Západu uvolní síly změn v celé Evropě (7. července 1989)


Pokud by samotná představa byla započítána do potyčky supervelmoci nad budoucností Evropy, pak by zvítězil pan Michail Gorbačov se svým „Společným evropským domovem“. Západ se ochotně pustil do diskuse o své architektuře, vybavení, dokonce o pravidlech, kterými se bude řídit správa kondominia. Bushova doktrína pojednává o „společenství evropských národů“, pojmu, který nelze snadno přeložit do stavebních cihel; o to méně, když Sovětský svaz podezřívá prezidenta, že se snaží potlačit komunismus v Evropě. Tito dva prezidenti se však nesnažili o Evropu tak vytrvale, jen aby zjistili, která z nich může přinést lepší frázi. Každý z nich má vliv na tok kontinentu a na udržení minima stability v době dalekosáhlých politických změn v západní Evropě, v níž dominuje vyvíjející se ES, a ve východní Evropě, kde se marxismus musí vyrovnat s politickým pluralismem a tržním hospodářstvím.


Bushovi a Gorbačovovi se při odhalování hluboce zakořeněných problémů dařilo lépe než při navrhování řešení. Uznávají, že rozdíl v prosperitě mezi východem a západem se může ukázat jako mnohem více destabilizujícím než nyní klesající vojenská konfrontace v Evropě. Prezident USA se na vlastní kůži, zejména v Polsku, dozvěděl, že trend demokracie ve východní Evropě nejen podkopává vliv Sovětů, ale také vytváří politickou nejistotu a vyvolává neuvěřitelně vysoká očekávání západní ekonomické podpory. Gorbačov viděl, zejména v západním Německu, že mnoho Evropanů přehnaně věří v jeho schopnost zaručit mír v Evropě.


I když se tito dva vůdci hlásí k touze spolupracovat v Evropě, zůstávají navzájem hluboce podezřelí ze vzájemných záměrů a není jasné, jak velká je jejich evropská politika. Pan Gorbačov vytvořil komplexní, ne vždy soudržný obraz svých cílů v Evropě. Bonnská deklarace podepsaná mezi Spolkovou republikou a Sovětským svazem je formálním odmítnutím Brežněvovy doktríny omezené suverenity. Zahrnuje také přesvědčení sovětského vůdce, že USA a Kanada musí být nedílnou součástí společného evropského domova. Slibuje „mírumilovnou soutěž“ a trvalý závazek k dodržování lidských práv. Poukazuje na odzbrojení a kontrolu zbraní jako na klíč k posílení struktury míru v Evropě; ale k úctě k doktríně NATO o jaderném zastrašování vynechává jakýkoli odkaz na víru prezidenta Gorbačova v Evropu bez jaderných zbraní.


Deklarace odkazuje na spojenectví NATO a Varšavské smlouvy a předpokládá zachování obou politických táborů v Evropě. Minulý týden ve Štrasburku varoval Gorbačov, že ve východní Evropě existují omezení, která je třeba změnit. „Překonání rozdělení Evropy“ by nemělo být zaměňováno s „překonáváním socialismu v Evropě. V těchto liniích nebude žádná evropská jednota ... toto je kurz pro konfrontaci.“ Sovětský vůdce je hluboce podezřelý ze zájmu Bushe o východní Evropu a není si jistý, zda logikou americké politiky nemusí být to, aby řídilo tolik východních Evropských zemí, jak je to možné, které nebudou sovětskými satelity.


Prezident Bush se nepokusil souhlasit s Gorbačovem, když vyjádřil své představy o překonání rozdělení Evropy. Není jisté, že má ve své mysli jasno, kam až lze bezpečně zajít na podporu demokracie ve východní Evropě. Je snadné interpretovat akce Bushe v Polsku a Maďarsku jako vědomé rozhodnutí využít Gorbačovem inspirované politické reformy k rozšíření zóny vlivu Západu. To je jistě způsob, jakým byla v Moskvě vykládána Bushova výzva k stažení všech sovětských vojsk z Polska. Americký prezident však rovněž velmi opatrně trvá na tom, že jeho úmyslem není podkopávat zájmy sovětské bezpečnosti v Evropě. To naznačuje, že pan Bush je připraven přijmout, že země východní Evropy by si měly zachovat členství ve Varšavské smlouvě, a že německé sebeurčení není na pořadu dne, přinejmenším v dohledné budoucnosti.


Otázka, na kterou žádný z vůdců nemůže uspokojivě odpovědět, je, jaké síly jejich politiky v Evropě uvolnily. Na Západě získalo Německo v Evropě rozhodující roli. Na východě si Polsko a Maďarsko znovu nacházejí svůj vlastní hlas. Ostatní mohou následovat. Prozatím jsou ochotni uznat geopolitická omezení uvalená Moskvou, jako je členství ve Varšavské smlouvě. Nezávislost a demokracie jsou však opojné myšlenky a Bushova doktrína ani Společný evropský domov je možná nedokážou obsáhnout.


Dne 9. listopadu 1989 východoněmecká vláda otevřela hranice země se západním Německem (včetně západního Berlína) a v berlínské zdi byly vytvořeny otvory, kterými mohli východní Němci volně cestovat na západ.



Evropa zítra: Výstup na sluncem zalitou vysočinu - Plánování nové Evropy (4. prosince 1989)


Tento týden, když prezident Gorbačov cestoval po Evropě a setkal se s prezidentem Bushem po nejvýznamnějších událostech od konce druhé světové války, se ve Štrasburku sejdou vedoucí představitelé Evropského společenství, aby vytvořili jednotný evropský trh pro devadesátá léta. Musí však také začít plánovat novou Evropu ve dvacátém prvním století, s komunitou, která by mohla zahrnovat více než desítku národů a mnoho přidružených zemí sahajících až na východ jako Ázerbájdžán.


Zásadním prvkem v amalgámu, kterým je nová Evropa, byl samozřejmě Michail Gorbačov. Nyní vidíme jasněji, v jaké zoufalé situaci se ocitl, když převzal vládu v roce 1985. Ekonomika byla v terminálním stavu. Pokud měl SSSR zůstat světovou mocenskou reformy, byly nutné - ale jak byly reformy prováděny, odhalily potřebu ještě dalších reforem, od ekonomické reorganizace přes svobodnější tisk až po pokus o nastolení „socialistického pluralismu“. Gorbačov představoval více než účelnost. Zastupoval a zastupuje tu velkou novou sovětskou střední třídu - vzdělanou, profesionální, morálně znepokojenou, částečně westernizovanou - což je samo o sobě jeden z důležitých evropských vývojů.


Je příliš jednoduché vidět, jak vše pramení od toho dne v březnu 1985, kdy se Michail Gorbačov stal generálním tajemníkem sovětské komunistické strany. Evropa, kterou začínáme vidět, byla na mnoha frontách v procesu přípravy. Tvrdohlavé zachování alternativní politiky ve východní Evropě a jejich rozkvět především v hnutí Solidarita; modernizace latinské Evropy a opětovné zasvěcení Francie, zejména ve Společenství, odmítnutí obou německých států, dokonce i na vrcholu druhé studené války, zcela se podepřít svým příslušným vůdcům Aliance; a nyní odvaha východních Němců, následovaných Čechy, požadovat změnu - to vše bylo k transformaci stejně nutné jako hnutí za reformu v Sovětském svazu a likvidace válečných strojů Varšavské smlouvy a NATO. Je to tedy tak, že existuje spojení mezi reformou na východě a obnovou na západě, která pro starý kontinent představuje takovou příležitost.





8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page