top of page

Citáty selského rozumu Thomase Sowella o ekonomii a politice

Thomas Sowell je americký ekonom, spisovatel a politický filozof. Narodil se v roce 1930 a své příspěvky publikoval ve Forbes Magazine, Townhall nebo The Wall Street Journal.

Mezi jeho nejslavnější citáty patří:


1) Je zajímavé, že lidé, kteří si myslí, že si nemůžeme dovolit platit si za lékaře, nemocnice a léky si nějakým způsobem myslí, že si můžeme dovolit platit za lékaře, nemocnice, léky a vládní byrokracii, která vše spravuje.


2) Každá nově narozená generace je v podstatě invaze malých barbarů do naší civilizace, kteří musí být zcivilizováni dříve, než bude příliš pozdě.


3) Nikdy neporozumíte byrokracii, dokud si neuvědomíte, že pro byrokraty je postup všechno a výsledky jsou nic.


4) Pokud nejste připraveni použít sílu k obraně civilizace, pak buďte připraveni akceptovat barbarství.


5) Volby by se měly konat den poté, co platíme daně z příjmu. To je jedna z mála věcí, která by mohla politiky odradit od velkého utrácení.


6) Skutečným nebezpečím pro nás všechny je, když vláda uplatňuje nejen pravomoci, pro které jsme hlasovali, ale vykonává i další pravomoci, pro které jsme nikdy nehlasovali. To je, stav kdy se "veřejní služebníci" stávají „našimi pány“. To je, když vláda sama udělá krok za čáru.


7) Pokud jste hlasovali pro politiky, kteří slibují, že vám dají nějaké požitky na úkor někoho jiného, pak nemáte právo si stěžovat, když si pak vaše peníze vezmou a dají je někomu jinému, včetně sebe samých.


8) Nikdy jsem nepochopil, proč je "chamtivost" chtít si nechat vydělané peníze, ale „chamtivostí“ není chtít si vzít peníze někoho jiného.


9) Lidé, kteří odmítají akceptovat nepříjemné pravdy nemají právo si stěžovat na politiky, kteří jim lžou. Jaký jiný druh kandidátů může bát volen?



11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page