top of page

Citáty pro dosažení výhry od legendárního trenéra Vince Lombardiho

Vincent Thomas Lombardi (1913 až 1970) byl nejen jedním z největších trenérů amerického fotbalu všech dob, ale i jedním z nejuznávanějších trenérů v celé sportovní historii. Jeho schopnost učit, motivovat a inspirovat také později překročila hranice sportu a jeho citáty, které týmu Green Bay Packers pomohly v 60. letech stát se nejvíce dominujícím týmem NFL, jsou univerzálně použitelné i v jiných oblastech lidské činnosti. Protože v roce 2012 bude nejen MS v hokeji a ME ve fotbalu, ale i olympiáda, kde čeští sportovci budou reprezentovat ČR, je vhodné si připomenout jeho 24 často citovaných výroků.

1) Čím více pracujete, tím těžší je se vzdát.


2) Vítězství není všechno - ale úsilí o něj je.


3) Dokonalý stav není dosažitelný. Ale pokud se o něj snažíme, můžeme dosáhnout stavu vynikajícího.


4) Důvěra je nakažlivá, stejně tak i její nedostatek a zákazník rozpozná oba případy.


5) Pokud se nespokojíte s ničím menším, než s tím nejlepším pro vás, budete se divit, čeho můžete ve svém životě dosáhnout.


6) Jednou se naučíte utéct od problému a stane se to vaším zvykem.


7) Nezáleží na tom, že jste sražen k zemi,záleží na tom, že vstanete.


8) Úspěchy organizace jsou výsledkem společného úsilí každého jednotlivce.


9) Lidé, kteří pracují společně zvítězí, ať už proti složitým fotbalovým obranám či problémům moderní společnosti.


10) Fotbal je velmi podobný životu v tom, že učí, že práce, obětování, vytrvalost, konkurence, nezištnost a respekt k autoritě je cenou, kterou každý z nás musí zaplatit k dosažení jakéhokoli cíle, který za to stojí.


11) Řekl bych, že kvalita každého lidského života je plně měřitelná pomocí osobního závazku k dosažení dokonalosti a vítězství - ať už je to fotbal, podnikání, politika či vládnutí nebo to co děláte vy.


12) Duch, vůle vyhrát a vůle vyniknout - to jsou věci, které vydrží a to jsou kvality, které jsou mnohem důležitější než kterékoli jiné faktory.


13) Vítězit je zvyk. Hlídejte si své myšlenky, stanou se vaší vírou. Hlídejte si čemu věříte, stane se to vaší řečí a slovem. Hlídejte si svá slova, stanou se vašimi činy. Hlídejte své činy, stanou se vašimi zvyky. Hlídejte si své zvyky, stanou se vaším charakterem.


14) Někteří z nás budou dělat svoji práci dobře a někteří ne, ale všichni budeme posuzováni za jedinou věc: výsledek.


15) Je důležité pochopit, že bitvy jsou primárně vyhrány v lidských srdcích. Lidé reagují na způsob vedení tím nejvýznamnějším způsobem a poté, co jste získali jejich srdce, vás budou následovat kamkoliv.


16) Cílem je vyhrát poctivě, podle pravidel - ale vyhrát.


17) Vedení je založeno na duševní kvalitě - moci inspirovat, moci inspirovat ostatní k následování.


18) Lídr se musí ztotožnit se skupinou, musí ji zajistit a to i za cenu rizika znelíbení se nadřízeným. Musí věřit, že skupina od něj žádá schvalování svých aktivit. Pokud tento pocit převažuje, tak produktivita, disciplína a morálka bude vysoká a na oplátku můžete požadovat spolupráci na podporu cílů společnosti.


19) Lídři se nerodí,jsou vytvořeni. Vytvořeni tvrdým úsilím, což je cena, kterou musí každý z nás zaplatit k dosažení jakéhokoli cíle, který za to stojí.


20) Jakmile přistoupíte na cenu, kterou vy a vaše rodina musí zaplatit za úspěch, je vám umožněno ignorovat menší bolesti, soupeřův tlak a dočasná selhání.


21) Nikdy nezvítězíte,pokud neporazíte soupeře, který stojí proti vám. Skóre na tabuli nic neznamená. To je pro fanoušky. Musíte vyhrát souboj proti člověku, který je proti vám. Musíte porazit toho člověka.


22) Já pevně věřím,že nejlepším okamžikem každého člověka - jeho největším naplněním vším, co je mu drahé - je ten okamžik, kdy nechal konat své srdce dobrou věc a leží vyčerpán na bitevním poli – vítězně.


23) Existuje jen jeden způsob, jak v něčem uspět a to je dát do toho všechno. Já to tak dělám a žádám to i po svých hráčích.


24) Rozdíl mezi úspěšnou osobou a ostatními není v nedostatku síly, nedostatku znalostí, ale spíše v nedostatku vůle.



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page