top of page

Žebříček poslanců nejčastěji schvalujících zadlužující politiku ČR

Zadlužení ČR dosahuje cca 1,5 bilionu Kč, tzn. cca 40% HDP. Za posledních 15 let došlo díky vládním politikám k zadlužení cca 1,3 bilionu Kč, tzn. cca 31% HDP. Obecně za toto zadlužení mohou politické strany, které tvořily, podporovaly či tolerovaly minulé vlády, hospodařící s deficitními rozpočty. Tyto rozpočty a vlády byly schváleny a dostaly důvěru od konkrétních členů poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Cílem článku je vytvořit žebříček poslanců ČR, kteří se svým hlasováním pro podporu minulých vlád ČR, v posledních 15ti letech, nejvíce podíleli na současném státním zadlužení.

Průběh růstu ekonomiky a zadlužení ČR zobrazuje následující graf.

Z webu www.volby.cz bylo vybráno 31 poslanců, s nejčastějším zastoupením v poslanecké sněmovně parlamentu ČR v posledních 15ti letech, kteří se podíleli na podpoře vládních kabinetů. K těmto posledním 15ti rokům, tzn. 1997 až 2011, byly také zaneseny hodnoty zadlužení jak v miliardách Kč, tak v % HDP a bylo provedeno zohlednění tohoto zadlužení pro konkrétní poslance.


Z uvedeného výpočtu byli zjištěni 3 poslanci, kteří se na této podpoře či schvalování zadlužování podíleli více než z 50%, jak z hlediska částky v miliardách Kč, tak v % HDP. Těmito poslanci, jak ukazuje následující graf, byli Vlasta Parkanová (TOP09, dříve KDU-ČSL a ODA), Miroslav Kalousek (TOP09, dříve KDU-ČSL) a Ladislav Šustr (dříve KDU-ČSL, nyní je - spolu se svým synem - poradcem poslankyně za TOP09 Jaroslavy Schejbalové).

Pokud dojde k zohlednění tzv. opoziční smlouvy, kdy si poslanci ODS a ČSSD vzájemně podporovali (tolerovali) své menšinové vlády, dojde ke změně výchozí tabulky, tak, jak ukazuje následující obrázek.

Z takto definovaného výpočtu bylo zjištěno 12 poslanců, kteří se na této podpoře či schvalování zadlužování podíleli více než z 50%, jak z hlediska částky v miliardách Kč, tak v % HDP. Těmito poslanci, jak ukazuje závěrečný graf, bylo kromě dříve uvedených 3 poslanců také 9 poslanců za ODS a to Marek Benda, Petr Nečas, Jaroslav Plachý, Walter Bartoš, Michal Doktor (nyní Jihočeši 2012), Miroslava Němcová, Jiří Papež, Pavel Suchánek a Jan Vidím.




10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page