top of page

Zeman: Ze socialismu jste převzali pouze hesla - a i ta jste úměrně vaši inteligenci zdeformovali

Výňatky ze článku „Budoucnost jako program“ od Miloše Zemana ze září 1989 publikovaném v samizdatových Lidových novinách.


…Skutečně socialistickému politikovi bych proto jako prognostik radil v první řadě prosazováni objektivních voleb, v nichž by konkrétní socialistický program usiloval vždy znovu o získání důvěry většiny společnosti. Doporučoval bych založit tento program nikoli na investicích do výroby (které jsou záležitosti podnikové sféry), ale na investicích do člověka: do výchovy a vzděláni (včetně rekvalifikace) jako základního strategického faktoru budoucího společenského rozvoje, do zdravotnictví a ochrany životního prostředí, do sociální péče. Šlo by tedy i o formu solidární, kolektivistické podpory nezaviněně handicapovaných sociálních skupin - jak mládeže, tak nemocných a starých lidí… Vždy bych však zdůrazňoval, že socialistická vize musí být ve svém vlastním zájmu trvale demokraticky konfrontována s alternativními vizemi. Neucházíme-li se svým programem o podporu, která nám může být i odepřena, pak tomuto programu sami nevěříme. Slepou viru mohli vyžadovat Hitler, Stalin, Mao nebo Pol Pot. Nemůže ji vyžadovat socialismus.


Politikovi, který používá socialistických frází, aby zakryl svou vlastní neschopnost, bych mohl doporučit jediné: odejděte. Vaše nekompetentní rozhodnuti, spojená s potlačováním jakéhokoli odlišného názoru, už způsobila pád vyspělé země mezí země zaostalé a hrozí další katastrofou. Diskreditovali jste, socialismus zejména u mladé generace a tím jste se objektivně stali nejvýznamnější antisocialistickou silou. Z otrokářské společnosti jste převzali vztah pána a raba, nikoli hloubku antické kultury, z feudální společnosti inkvizici, nikoli krásu staveb, z kapitalistické společnosti vykořisťování, nikoli výkonnost. Ze socialismu jste převzali pouze hesla - a i ta jste úměrně vaši inteligencí zdeformovali do naprosté, stupidity… Proto budu v nejbližších volbách volit pouze mezi těmi kandidáty, kteří byli navrženi zezdola samotnými občany. Proto budu s pocitem člověka, který uklízí, škrtat ty kandidáty, kteří neměli odvahu touto občanskou prověrkou projít. Pokud by tato doporučení někomu připadala příliš komplikovaná, mohu je shrnout do jedné věty: postupujte obdobně, jako do této doby postupoval Michail Gorbačov.



Zdroj:

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page