top of page

Stafford Beer: Manažerská kybernetika a prezident Světové organizace pro systémy a kybernetiku

Aktualizováno: 7. 5. 2022

Anthony Stafford Beer (25. září 1926 - 23. srpna 2002) byl britský teoretik, konzultant a profesor na Manchester Business School a byl známý především díky svým pracím v oblasti operačního výzkumu a manažerské kybernetiky.

V roce 1956 nastoupil do United Steel a přesvědčil vedení, aby financovalo skupinu operačního výzkumu, oddělení operačního výzkumu a kybernetiky, kterou vedl. To sídlilo v Cybor House a byl zde instalován počítač Ferranti Pegasus, první na světě určený pro manažerskou kybernetiku. V roce 1961 odešel ze společnosti United Steel, aby ve spolupráci s Rogerem Eddisonem založil poradenskou společnost pro operační výzkum s názvem SIGMA (Science in General Management). V roce 1966 Beer opustil SIGMA a začal pracovat pro klienta SIGMA, společnost International Publishing Corporation (IPC). Z IPC odešel v roce 1970 a začal pracovat jako nezávislý konzultant, přičemž se zaměřil na svůj rostoucí zájem o sociální systémy.


V polovině roku 1971 se na Beera obrátil Fernando Flores, tehdy vysoce postavený člen chilské korporace pro rozvoj výroby (CORFO) v nově zvolené socialistické vládě Salvadora Allendeho, s žádostí o radu ohledně aplikace jeho kybernetických teorií na řízení státního sektoru chilské ekonomiky. To vedlo k Beerově zapojení do nikdy nedokončeného projektu Cybersyn, jehož cílem bylo pomocí počítačů a komunikační sítě založené na dálnopisu umožnit vládě maximalizovat výrobu při zachování autonomie dělníků a nižšího managementu. Přestože byl projekt Cybersyn po Allendeho smrti během Pinochetova převratu v roce 1973 zrušen, Beer pokračoval v práci v Americe a poskytoval konzultace vládám Mexika, Uruguaye a Venezuely.


V polovině 70. let se Beer přestěhoval do středního Walesu, kde žil v téměř strohém stylu a věnoval se poezii a umění. V 80. letech si zřídil druhý dům v západní části centra Toronta a v obou rezidencích žil část roku. Byl hostujícím profesorem na téměř třiceti univerzitách a získal vyšší doktorát (DSc) na univerzitě v Sunderlandu a čestné doktoráty na univerzitě v Leedsu, univerzitě v Sankt Gallenu a univerzitě ve Valladolidu. Byl prezidentem Světové organizace pro systémy a kybernetiku.


Mezi jeho citáty patří:


- Místo toho, abyste se snažili specifikovat systém do všech podrobností, specifikujte jej pouze částečně. Pak se můžete řídit dynamikou systému směrem, kterým chcete jít.


- Je-li kybernetika vědou o řízení, je management profesí řízení.


- Příliš blízký pohled může narušit pochopení celkového problému nebo konceptu.


- Strategie, které manažeři používají, jsou přinejmenším stejně důležité jako vybavení, které mají k dispozici.


- Tvorba politiky, rozhodování a kontrola: To jsou tři funkce managementu, které mají intelektuální obsah.


- Míra kontroly je úměrná množství informací, které o sobě systém má.


- Účelem systému je to, co dělá.


- Kybernetika je věda o efektivní organizaci.


- Existuje mnoho možných projevů: existuje jedno kybernetické řešení.


- Zákony životaschopnosti leží v srdci každého podniku. Stejně tak i lidí.


- Spíše než řešit problémy je chytré je vyřešit.


13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page