top of page

Pokuta řediteli CIA Helmsovi za neúplnou a nepřesnou výpověď před Kongresem o převratu v Chile

Aktualizováno: 18. 7. 2022

Překlad článku „Helms Is Fined $2,000 and Given Two‐Year Suspended Prison Term“ publikovaného v New York Times dne 5. listopadu 1977.

Screenshot The New York Times (Zboril)

Richard Helms, bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby CIA, dnes dostal pokutu 2 000 dolarů, dvouletý podmíněný trest odnětí svobody a přísné pokárání od federálního soudce za to, že v roce 1973 nevypovídal před senátním výborem "úplně a přesně" o tajných operacích v Chile.


Federální soudce Barrington D. Parker řekl panu Helmsovi: "Zneuctil jste svou přísahu a nyní stojíte před tímto soudem v hanbě a potupě."


Ve své kritice pokračoval slovy: "Pokud se veřejní činitelé úmyslně vydají cestou neuposlechnutí a ignorování zákonů naší země kvůli jakési mylné a špatně chápané představě a přesvědčení, že existují dřívější závazky a ohledy, které musí nejprve dodržovat, je budoucnost této země ohrožena."


Pan Helms, který se v pondělí přiznal ke dvěma obviněním z přestupku, později novinářům řekl, že odsouzení považuje za odznak cti.


"Vůbec se necítím zneuctěn," řekl pan Helms, kterému je 64 let. "Myslím, že kdybych udělal cokoli jiného, byl bych zneuctěn."



Údajné ohrožení bezpečnosti

Pan Helms, který je prvním bývalým zpravodajským důstojníkem odsouzeným za zatajování informací před výborem Kongresu, po vynesení rozsudku uvedl, že v době, kdy byl dotazován na tajné operace Ústřední zpravodajské služby v Chile, se cítil vázán přísahou zpravodajského důstojníka "chránit zpravodajské zdroje a metody".


Jeho advokát Edward Bennett Williams u soudu i na setkání s novináři před soudní budovou prohlásil, že kdyby pan Helms na otázky odpověděl úplně a přesně, poškodil by tím národní zájem. "Přísahal, že neprozradí právě to, co po něm výbor požadoval," řekl pan Williams. "Kdyby tak učinil, obětoval by americké životy, obětoval by naše přátele v Chile a porušil by svou přísahu."


Tento argument již dříve odmítli žalobci ministerstva spravedlnosti a generální prokurátor Griffin B. Bell jako nedostatečnou omluvu pro to, že před Senátem nevypovídal pravdivě a úplně.


Soudce Parker tento argument rovněž odmítl a jeho výtka vůči panu Helmsovi zazněla v přísném, místy drsném tónu. Nakonec se však řídil doporučením ministerstva spravedlnosti, které žádalo, aby pan Helms nemusel strávit žádný čas ve vězení a aby mu nebyla uložena podmínka s dohledem.



Porušení předpisů o přestupcích

Obvinění, ke kterým se pan Helms přiznal, jsou přestupky proti federálnímu zákonu o maření vyšetřování v Kongresu. Maximální trest za každý z těchto dvou bodů obžaloby byl pokuta 1 000 USD a jeden rok vězení. Minimální trest v každém případě činil pokutu 100 USD a 30 dní vězení.


Vzhledem k tomu, že se jedná o přestupky a nejde o projevy neloajality vůči Spojeným státům, neztratí pan Helms žádná občanská práva, například volební právo, a jeho federální penze nebude dotčena.


Pokuta ve výši 2 000 dolarů byla jediným požadavkem, který mu soud uložil. Souhlasil také s tím, že bude pravdivě vypovídat v případných trestních řízeních, která by vláda mohla zahájit proti dalším osobám, které jsou stále vyšetřovány pro možné křivé svědectví v souvislosti s jejich výpověďmi o operacích CIA v Chile.


Mluvčí pana Bella, který dohodu o přiznání viny přijal, i prezidenta Cartera, který ji podpořil, uvedli, že vynesením rozsudku byla celá záležitost uspokojivě uzavřena. Pan Bell v prohlášení vydaném jeho úřadem uvedl, že vyřešení případu "obhajuje zákon a podporuje práva Kongresu" na vyšetřování zpravodajských služeb.


Pan Helms dnes u soudu neučinil žádné prohlášení ve svůj prospěch. Později však v písemném prohlášení, které poskytl novinářům, uvedl, že jedním z důvodů, proč se rozhodl obvinění nezpochybnit, bylo to, že se domníval, že veřejný proces by poškodil národ a agenturu, kterou vedl.


Technicky vzato není přiznání viny přiznáním, ale znamená, že osoba, která přiznání učinila, nepopírá obvinění proti ní vznesená, a to může vést k tomu, že proti ní bude vynesen odsuzující rozsudek.


V tomto případě šlo o to, zda pan Helms v roce 1973 uvedl senátní výbor v omyl, když pod přísahou prohlásil, že CIA nepomáhala převádět peníze politickým odpůrcům Salvadora Allendeho Gossense, který byl v té době marxistickým prezidentem Chile. Později se jiný senátní výbor dozvěděl, že přes agenturu prošlo více než osm milionů dolarů protiallendovským skupinám.


Právník pana Helmse, pan Williams, soudci řekl, že v době, kdy pan Helms skládal přísahu před senátním výborem, stále probíhala tajná operace v Chile, kterou schválil prezident Nixon.


"Kdyby Richard Helms tehdy učinil požadovaná odhalení, mohlo to stát životy, ohrozit národní bezpečnost a zkomplikovat naše vztahy v Jižní Americe," řekl.


Na soudce Parkera tento argument zřejmě neudělal dojem a několikrát přerušil pana Williamse, aby naznačil, že pan Helms mohl mít "alternativy", jak uvést senátní výbor v omyl.


V soudní síni pan Williams soudci Parkerovi řekl, že pan Helms "ponese jizvu odsouzení do konce života". Venku však novinářům řekl, že v rozporu s tím, co řekl soudce Parker, bude pan Helms "nosit toto odsouzení jako čestný odznak".


"Bude ho nosit jako prapor, protože udělal to, co mu ukládala přísaha, kterou složil, když byl ředitelem Ústřední zpravodajské služby," řekl.


Na otázku jednoho z reportérů, zda souhlasí s tím, že odsouzení je odznakem cti, pan Helms odpověděl: "Vskutku ano."



Zdroj:

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page