top of page

Pozor na Babišovo ANO a Okamurův Úsvit!

Týdeník Prostějovska: Krajský předseda Strany svobodných občanů, výzkumný a vývojový pracovník ve strojírenství, popularizátor myšlenek malého, efektivního a pro občany uživatelsky příjemného státu po vzoru Švýcarska, dnes třiatřicetiletý Ing. Josef Zbořil, Ph.D., kandidující do Poslanecké sněmovny jako lídr Svobodných. S jakou vizí do vrcholné politiky vstupuje?



Jste velkým kritikem „pravicové politiky“ Nečasovy vlády…

Samozřejmě. Především proto, že zadlužování a zvyšování daní není pravicové a zmíněná vláda udělala ze slova „pravice“ téměř sprosté slovo. ODS je z toho také v rozkladu a jen na Prostějovsku ji zatím podle mých informací letos opustila třetina z asi tří stovek členů. VV a LIDEM nemá cenu komentovat, protože nejvýstižnější je pro ně Klusova písnička „Pane bože, za co…“. TOP 09 se sice tváří nejpravicověji, ale jsou to jen překabátění lidovci, přičemž TOP 09 je součástí Evropské lidové strany, která je spolu s evropskými socialisty zodpovědná za současný stav EU, tzn. přebujelou byrokracii, ztrátu konkurenceschopnosti a zadlužení. Možná povolební koalice TOP 09 a ČSSD, na kterou první upozornil prezident Zeman, by mě také nepřekvapila - byla by prakticky její obdobou na úrovni národní. Navíc samotný Kalousek je historicky největší zadlužovač ČR, protože jako poslanec v dresu KDU-ČSL a TOP09, aktivně hlasoval v letech 2003 až 2012, pro deficitní rozpočty ČR o celkovém objemu dluhu 1,2 bilionu Kč.


Proč právě Svobodní?

Protože nevěříme politikům a chceme jim svěřit co nejméně moci a financí – o tom je naše heslo „Méně státu, více občanům“. Svobodní prosazují soutěžní svobodomyslný tvůrčí kapitalismus, nízké daně, vyrovnané veřejné rozpočty, lidové veto a rušení nepotřebných úřadů. V tom co prosazujeme a slibujeme jdeme navíc i osobním příkladem. Nezadlužujeme se před volbami jako jiné strany. Máme transparentní účet. A to jak republikový, tak i 14 krajských. S našimi výdaji a příjmy od tisíců drobných podporovatelů se může seznámit každý a ověřit si, že za námi žádný kmotr nestojí. Co očekáváme od fungování státu sami realizujeme. Nemáme tak rozpor mezi sliby a činy jako třeba ODS. Máme primárky jako strany v USA a to jak na stranické funkce, tak i na obsazování míst na kandidátních listinách. Proto jsou Svobodní imunní vůči kmotrovským praktikám typu „velrybářství“, bujících v poslední době nejviditelněji u Zemanovců. A zde bych rád apeloval na levicové voliče, kteří zvažují jejich volbu, že z mé osobní zkušenosti, s jejími reprezentanty, jim doporučuji, ať zůstanou raději dál u volby ČSSD. Ještě horší než tyto praktiky ovšem považuji absenci demokratických mechanismů a míru populismu v hnutích typu ANO 2011 a Úsvitu, které jsou založeny na jedné osobnosti a prakticky bez politického programu.


Prosazujete kapitalismus a s ANO 2011 podnikatele Babiše se neshodnete?

Prosazujeme soutěžní prostředí volného trhu, tzn. již zmíněný „svobodomyslný tvůrčí kapitalismus“ stejně jako každý „podnikatel“. Pan Babiš se ovšem chová jako tzv. „podnikavec“ a prosazuje „kapitalismus korporátní“ a chce vynucenou státní regulací vytvářet penězovody do vybraných firem, v tomto případě do své korporace Agrofert. V roce 2010 proloboval pomocí poslanců ODS a ČSSD povinné přimíchávání biopaliv, které pro ČR bylo závazné až od roku 2020. Na nich tak od občanů jen za minulý rok získal cca 3 miliardy Kč. Další cca 3 miliardy dostal Agrofert v podobě zemědělských dotací, přičemž při obratu cca 112 miliard dosáhl čistého zisku 6 miliard. Bez dotací by tak zisk korporace Agrofert byl na úrovni nuly. Po oslabení svého vlivu v ODS a ČSSD založil politickou divizi Agrofertu, tzv. hnutí ANO 2011, zaštítil se celebritami, vyvěsil 700 billboardů za 3 miliony měsíčně, za 4 miliardy koupil deníky MF DNES, Lidových novin atd. a pro zlepšení své image také „přeplatil“ americkou poradenskou firmu PSB, která dříve radila ČSSD a která jen za rok 2010 od ní brala cca 8 milionů Kč. Jen pro porovnání, rozpočet Svobodných je přibližně jen 1,5 milionu. Pro Babišovy zaměstnance je určitě pozitivní vidět, že mají zaměstnavatele, který je v současném ekonomickém systému - dušeném vysokými daněmi, regulacemi a dotacemi - schopen jim zajistit práci a finance, nicméně do důsledku vzato je tento jejich zisk na úkor nás všech ostatních, obdobně jako je tomu s podporou fotovoltaických elektráren a „solárními barony“. A to je špatně. Je otázkou zda současný ekonomický systém vůbec dovoluje, v oborech v kterých Babiš podniká, být „panem podnikatelem“ Baťovského typu, který vytváří zisk díky uspokojování, občany svobodně poptávaných služeb.


A Okamurův Úsvit, který stejně jako Svobodní prosazuje tzv. Švýcarskou cestu?

Okamura je populista a již se od něj distancoval i Pavel Kohout, autor výborné knihy Úsvit, podle níž nazval své hnutí. Pavel Kohout také následně vyjádřil svoji podporu právě Svobodným. Způsob jakým chce Okamura spolu se zbytky VV zavádět prvky přímé demokracie, by pro zavedení „Švýcarské cesty“ v ČR tuto myšlenku silně zdiskreditovalo. Prvky přímé demokracie nejsou samospasitelné. Musí se vhodně a optimálně zkombinovat s prvky demokracie zastupitelské. Konkrétně pokud jde např. o referenda, tak těch je více než 10 druhů a jen Svobodní prosazují „lidové veto“ čili opravné referendum, které funguje nejen ze zmíněném Švýcarsku, ale i v Texasu nebo Kalifornii – „Švýcarskou cestou“ se tak lze vydat jedině se Svobodnými.


15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page