top of page

Ex-předseda pražské KSČ a SSM: KSČM není komunistická a jen komerčně zneužívá tento název

Výňatky z knihy „Miroslav Štěpán: Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“ od bývalého pražského předsedy KSČ a SSM Miroslava Štěpána (1945-2014) a redaktora Petra Holce (1969) vydané v roce 2013.

…V tom případě by většina lidí volila komunisty, což se neděje.


Socialismus je u nás často spojovaný s komunistickou stranou. Ale existuje třeba švédský socialismus, přestože Švédsko není a nikdy nebude komunistickou zemí. Spíš jde o sociálně spravedlivou, odpovědnou a lidovou politiku.


Jestli vám správně rozumím, tak mluvíte o socialismu bez totality, tedy sociální demokracii. Ostatně říkáte, že právě socialismu bude patřit toto století.


Ano, věřím v socialismus bez toho, že společnost řídí jedna komunistická strana. Může ale být jednou ze stran, která o takové zřízení usiluje ve volné soutěži…


…ČSSD ale vyhrála troje volby a brzy možná vyhraje i čtvrté! Navíc sociální demokracie se v různých formách ve vládách střídají v téměř celé Evropě.


Právě to ale já zamítám, aby ČSSD říkala, že je stejnou stranou. Pro mě standardní sociálně demokratickou stranou u nás byla před patnácti lety ODS, což dnes zní téměř pohádkově.


Kdyby tady seděl Václav Klaus, buď vás zabije, nebo spáchá sebevraždu! Je nicméně pravda, že sociálně ve skutečnosti zůstal ekonomem-teoretikem z paneláku, a nepříjemných sociálních témat se jako politik bál. Proč tedy nezměníte název strany? Prodávat lidem Švédsko jako československý komunismus je bizarní metoda.


Hlavní motivací, proč jsme obnovili Komunistickou stranu Československa, byl konflikt uvnitř komunistického hnutí. Jsme přesvědčeni, že KSČM není komunistickou stranou, ale pouze zneužívá tento název, protože stále žijí jistí voliči s určitou historickou zkušeností. Název komunistická je pro ně jen komerční instrument, nic víc…


10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page