top of page

CYBERSYN: Chilský vládní projekt manažerské kybernetiky pro národní hospodaření

Aktualizováno: 2. 4. 2022

Projekt Cybersyn byl chilský projekt z let 1971 až 1973, který probíhal za vlády Salvadora Allendeho a jehož cílem bylo vybudovat distribuovaný systém na podporu rozhodování, který by pomohl při řízení národního hospodářství. Projekt se skládal ze čtyř modulů: ekonomického simulátoru, vlastního softwaru pro kontrolu výkonnosti továren, operační místnosti a národní sítě dálnopisů, které byly propojeny s jedním hlavním počítačem.


Projekt Cybersyn byl založen na životaschopném přístupu teorie systémových modelů k organizačnímu designu a zahrnoval ve své době inovativní technologii: zahrnoval síť dálnopisů (Cybernet) ve státních podnicích, které vysílaly a přijímaly informace s vládou v Santiagu. Informace z terénu by se přenášely do softwaru pro statistické modelování (Cyberstride), který by sledoval výrobní ukazatele, jako jsou zásoby surovin nebo vysoká míra absencí pracovníků, v "téměř" reálném čase a v prvním případě by upozornil pracovníky a v abnormálních situacích, pokud by tyto parametry ve velké míře vybočily z přijatelných mezí, také ústřední vládu. Tyto informace by se rovněž vkládaly do ekonomického simulačního softwaru (CHECO, zkratka pro CHilean ECOnomic simulator), který by vláda mohla používat k předvídání možných výsledků ekonomických rozhodnutí. A konečně, sofistikovaná operační místnost (Opsroom) by poskytovala prostor, kde by manažeři mohli vidět relevantní ekonomické údaje, formulovat proveditelné reakce na mimořádné situace a předávat rady a směrnice podnikům a továrnám v poplachových situacích pomocí telexové sítě.


Hlavním architektem systému byl britský vědec v oblasti operačního výzkumu Stafford Beer a systém ztělesňoval jeho představy o organizační kybernetice v průmyslovém řízení. Jedním z jeho hlavních cílů bylo přenést rozhodovací pravomoci v průmyslových podnicích na jejich zaměstnance, aby se rozvinula samoregulace továren.


Po vojenském převratu 11. září 1973 byl Cybersyn opuštěn a operační místnost byla zničena.


Název projektu v angličtině (Cybersyn) je složenina slov cybernetics a synergy. Protože název není ve španělštině eufonický, byl projekt v tomto jazyce nazván Synco, což je jednak iniciála španělského Sistema de INformación y COntrol ("systém informací a řízení"), jednak slovní hříčka se španělským cinco, číslem pět, odkazující na pět úrovní Beerova modelu životaschopného systému.


Stafford Beer byl britský konzultant v oblasti manažerské kybernetiky. Sympatizoval také s ideály chilského socialismu, které spočívaly v zachování chilského demokratického systému a autonomie pracujících namísto zavedení systému příkazů a kontroly shora v sovětském stylu.


V červenci 1971 se na Beera obrátil Fernando Flores, vysoce postavený pracovník chilské korporace pro rozvoj výroby (CORFO) pod vedením Pedra Vuskoviče, aby mu poradil, jak začlenit Beerovy teorie do řízení nově znárodněného sektoru chilské ekonomiky. Beer v tom spatřoval jedinečnou příležitost k realizaci svých myšlenek v celostátním měřítku. Více než nabídkou rad zanechal většiny svých ostatních poradenských aktivit a věnoval mnoho času tomu, co se stalo projektem Cybersyn. Často cestoval do Chile, aby spolupracoval s místními realizátory, a využíval svých osobních kontaktů k zajištění pomoci britských technických expertů.


Harmonogram implementace byl velmi agresivní a systém se na začátku roku 1973 dostal do pokročilé fáze prototypu.


Systém byl nejužitečnější v říjnu 1972, kdy asi 40 000 stávkujících řidičů kamionů zablokovalo příjezdové ulice sbíhající se směrem na Santiago. Stávku podporovala skupina Patria y Libertad a přinejmenším částečně ji financovali soukromí dárci, kteří obdrželi peníze od CIA. Podle Gustava Silvy (výkonného tajemníka pro energetiku v CORFO) pomohly dálnopisy systému zorganizovat dopravu surovin do města, přičemž stávkující řidiči řídili pouze asi 200 nákladních vozidel, což snížilo potenciální škody způsobené 40 000 stávkujícími řidiči nákladních vozidel.


Předchozí vláda zakoupila 500 nepoužívaných dálnopisů. Každý z nich byl umístěn do továrny. V řídicím středisku v Santiagu se každý den vkládaly údaje přicházející z každé továrny (několik čísel, například vstup surovin, výstup výroby a počet absencí) do počítače, který prováděl krátkodobé předpovědi a potřebné úpravy. Existovaly čtyři úrovně řízení (podnik, odvětví, sektor, celkem) s algeonomickou zpětnou vazbou. Pokud jedna úroveň řízení neodstranila problém v určitém intervalu, byla upozorněna vyšší úroveň. Výsledky byly projednány v provozní místnosti a byl sestaven plán nejvyšší úrovně. Síť dálnopisů, nazývaná Cybernet, byla první provozní složkou Cybersynu a jedinou, kterou Allendeho vláda pravidelně využívala.


Software pro Cybersyn se jmenoval Cyberstride a používal bayesovské filtrování a bayesovské řízení. Napsali jej chilští inženýři po konzultaci s týmem 12 britských programátorů. Cybersyn nejprve běžel na počítači IBM 360/50, ale později byl převeden na méně využívaný mainframe Burroughs 3500.


Futuristickou operační místnost navrhl tým pod vedením designéra rozhraní Gui Bonsiepeho. Byla vybavena sedmi otočnými židlemi (považovanými za nejlepší pro kreativitu) s tlačítky, která byla určena k ovládání několika velkých obrazovek, na nichž bylo možné promítat data, a dalšími panely se stavovými informacemi, i když ty měly omezenou funkčnost, protože mohly zobrazovat pouze předem připravené grafy. Ty se skládaly z diapozitivů.


Vizí bylo rozdělení kontroly a zapojení pracovníků do plánování podniku. Návrh vypadal spíše jako byrokratická centralizace řízení prostřednictvím reportingu zdola nahoru a řízení shora dolů. Od pracovníků se očekávalo, že budou vykonávat procesy a využívat zdroje způsobem, který byl namodelován a naplánován. Jakákoli významná odchylka měla být hlášena směrem nahoru a nápravné směrnice měly být kaskádovitě předávány směrem dolů.


Související vývoj byl známý jako projekt Cyberfolk, který umožňoval občanům posílat organizátorům projektu informace o svých náladách.



Zdroj:

18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page