top of page

Citáty selského rozumu Ralfa Nadera o politice a společnosti

Ralf Nader (1934) je americký spisovatel a politický aktivista libanonského původu. Zaměřuje se na práva spotřebitelů, ochranu životního prostředí, demokratickou vládu a je nesmiřitelným kritikem korporací, které podle něj mají příliš mnoho moci. Čtyřikrát se ucházel o post prezidenta Spojených států za demokratickou stranu, stranu zelených a jako nezávislý. V roce 2012 vytvořil s Ronem Paulem Progresivisticko-libertariánskou alianci, kdy navzdory jejich rozdílným postojům, které mají (a které by v ČR připomínalo spojenectví Zelených a Svobodných) je spojuje boj proti korupci a korporativismu demokratické a republikánské strany.

Mezi jeho citáty patří:


1) Jediným rozdílem mezi republikánskou a demokratickou stranou je v rychlosti, s jakou jejich kolena dopadnou na podlahu, když korporace zaklepou na dveře. To je jediný rozdíl.


2) Když jsem byl kluk, tak jsem řekl svému otci: „tati, potřebujeme třetí politickou stranu.“ A on mi odpověděl: "spokojil bych se s druhou.“


3) Tlačte na politiky nebo politici budou tlačit na vás.


4) "Demokratická mezera" v naší politice a ve volbách znamená hluboký pocit bezmoci na straně lidí, kteří odpadli, nehlasují nebo apaticky hlasují pro "nejmenší zlo" jednou za čtyři roky a pak se diví, proč se po každém cyklu to „nejmenší zlo“ ještě zhorší.


5) Funkcí lídrů je vytvářet více lídrů, ne více následovníků.


6) Není každodenní demokracie bez každodenního zaujímání občanského postoje.


7) Když se cizinci začínají chovat jako sousedé...komunity jsou oživovány.


8) Lídr má vizi a přesvědčení, že snu může být dosaženo. Inspiruje sílou a energií, aby toho bylo dosaženo.


9) Korporátní lobby ve Washingtonu je v podstatě určena k potlačení veškeré legislativní činnosti ve prospěch spotřebitelů.


10) Moc musí být nejistá, aby byla vnímavá.


11) Pro právníka obhajujícího veřejný zájem, nebude váš fond nespravedlnosti nikdy prázdný.


12) Stejně jako byl sex ve viktoriánské Anglii, je dnes skutečnost velkého byznysu naše velké špinavé tajemství.


13) Členové kongresu jsou jako voliči v jednom ohledu. Chtějí jít s vítězi.


14) Mladé manželky jsou hlavní devizou korporátní moci. Chtějí žít na předměstí, mít dům, mít usedlý život a úctyhodnost. Chtějí, aby společnost viděla, že vyměnily sami sebe za něco hodnotného.


15) Jediným místem, kde demokracie předchází práci je slovník.



10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page