top of page

Buckminster Fuller: pravdu-hledající kapitán kosmické lodě "Země"

Richard Buckminster Fuller (1895 - 1983) byl americký filozof, autor více než 30 knih, systémový teoretik, architekt a vynálezce, který vymyslel a popularizoval pojmy jako "kosmická loď Země", znamenající pohled na svět vyjadřující znepokojení nad využíváním omezených zdrojů dostupných na Zemi a povzbuzující všechny, aby na ní působili jako harmonická posádka, která směřuje k vyššímu dobru. Byl jedním z prvních ekologických aktivistů a prosazoval princip, který nazýval "ephemeralizací", který znamená "dělat více s méně". V letech 1974 až 1983 byl druhým prezidentem Mensy.

Mluvil a psal jedinečným stylem s cílem popisovat svět co nejpřesněji. „Celosvětový“ označoval za "world-around" a ne „world-wide“, protože po prokázání, že Země je kulatá, a ne plochá, se jedná o anachronismus. Jeho dalšími neologismy, byly „sunsight“ a „sunclipse“ nahrazující „sunrise (východ slunce)“ a „sunset (západ sluce)“, aby odpovídaly Koperníkově nebeské mechanice. Nebo opak pro „výzbroj (weaponry)“ jako „livingry", znamenající to, co podporuje celé lidstvo, rostlinstvo a pozemský život. Mezi jeho citáty patří:


- Jsme povoláni být architekty budoucnosti, ne jejími obětmi.


- Všichni se rodíme geniální, ale proces života nás odgeniálňuje.


- Nebojujte se silami, využijte jich.


- Máte deset minut na to, abyste uvedli myšlenku v čin, než se opět vrátí do říše snů.


- Nikdy se nemůžete naučit méně, naučit se můžete jen více.


- Televize je třetím rodičem.


- Kontrolovaný čas je naše skutečné bohatství.


- Nazývejte intuici vesmírným rybolovem. Když cítíte, že zabírá, potom ji musíte vylovit.


- Bůh je sloveso, ne podstatné jméno.


- Žiji nyní na Zemi a nevím, co jsem. Vím, že nejsem kategorie. Nejsem věc - podstatné jméno. Připadám si slovesem, evolučním procesem - integrální funkcí vesmíru.


- Když pracuji na problému, nikdy nemyslím na krásu, ale když skončím, tak pokud řešení není krásné, vím, že je špatné.


- V housence není nic, co by vám řeklo, že z ní bude motýl.


- Ti, kteří si hrají s hračkami ďábla, budou přivedeni do stupně nosit jeho meč.


- Devadesát devět procent toho, kdo jsi, je neviditelné a nedotknutelné.


- Jste-li pán buďte někdy slepý, jste-li služebník buďte někdy hluchý.


- Příroda se velmi snaží abychom uspěli, ale příroda na nás není závislá. Nejsme její jediný experiment.


- Znečištění není nic jiného než zdroj, který nevyužíváme. Dovolili jsme mu, aby se rozptýlil, protože jsme byli lhostejní k jeho hodnotě.


- Láska je metafyzická gravitace.


- Pravda je tendenční.


- Nebudeme schopni provozovat naši vesmírnou loď Zemi úspěšně ani dlouho, pokud ji neuvidíme jako celkovou kosmickou loď a jako náš společný osud. Musí to být všichni nebo nikdo.


- Do roku 2000 se politika jednoduše ztratí. Neuvidíme žádné politické strany.


- Všechny sporty jsou časově kontrolovanou demonstrací.


- Život je duše inkarnovaná do času.


- Opovažte se být naivní.


- Největším zobecněním je synergická integrace pravdy a lásky.


- Politici vždy realisticky manévrují k příštím volbám. Jsou zastaralí jako základ pro řešení problémů.


- Nikdy věci nezměníte bojem s existující skutečností. Chcete-li něco změnit, vytvořte nový model, který stávající model udělá zastaralým.


- Nemůžete změnit způsob, jak někdo myslí, ale můžete jim dát nástroj, který jim pomůže přemýšlet jinak.


- Není na mě vás změnit. Otázkou je, jak vám mohu být užitečný, aniž bych vám zmenšil míru svobody?


- Velké národy jsou jednoduše operačními frontami v zákulisí obrovsky ambiciózních jednotlivců, kteří se stali tak efektivně mocní díky své schopnosti zůstat neviditelní při svých činnostech schovávaných za národní scenérii.


- Musíme přestat pálit dům, abychom drželi rodinu v teple. Máme všechny technologie potřebné k tomu, abychom využili obrovských kosmických energií slunce, ale chamtivé korporace a penězi opilé vlády to nedovolí, protože nenalezly způsob, jak umístit měřák na slunce.


- Svět je nyní příliš nebezpečný pro cokoli menšího než utopii.


- Není to viditelná revoluce a není politická... Politika je naprosto beznadějná. Je důvodem, proč se nic nedaří... Pokud vezmete všechny stroje na světě a hodíte do oceánu, během několika měsíců zemře více než polovina lidstva a během dalších šesti měsíců zmizí téměř všichni; pokud byste vzali všechny politiky na světě, umístili je do rakety a poslali je na Měsíc, všem by se dařilo dobře.


- Existuje více poznání, že se nyní věci mění, ale ne díky politickému pokroku. Je to prostě výsledek informací, které máme. Naše přežití nezávisí na politických či ekonomických systémech. Závisí na odvaze jednotlivce mluvit pravdu a mluvit ji láskyplně a nedestruktivně. Říkat co skutečně víte a cítíte, je pravdou ve všech ohledech... Musíte přezkoumat každé slovo a zeptat se: "Je to správné slovo?" - celistvost a odvaha jednotlivce hovořit svou vlastní pravdu a nejít s davem, aniž by ostatní byli ignorováni. Po nějaké době, pokud to lidé budou dělat, pak všichni začnou jít správným směrem.


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page